Taalcursus Kids & Teens Global Leadership Training eBerlitz - online leren Financiële Steunmaatregelen Over Berlitz Boek Online
 
History

Geschiedenis

Het verhaal van Berlitz

Maximilian Berlitz groeide op in de streek van het Zwarte Woud in Duitsland, als de zoon in een familie van leraren en wiskundigen. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten in 1870. Als groot talenliefhebber, onderwees Maximilian er Grieks, Latijn en zes andere Europese talen, volgens de strikte, traditionele 'grammatica-vertaling' methode.

Na een korte maar succesvolle loopbaan als privéleraar, werd hij professor Frans en Duits aan het Warner Polytechnic College in Providence. De school was echter niet zo indrukwekkend als de naam zou doen vermoeden. Professor Berlitz was al snel eigenaar, decaan, directeur én enig lid van de faculteit.

Toen hij een assistent nodig had voor Frans wierf Berlitz de jonge Fransman Nicholas Joly aan, die uiteraard uitstekende referenties had. Toen Joly in Providence aankwam, trof hij er zijn werkgever volledig uitgeput, koortsig en doodziek aan. De situatie werd nog erger toen Berlitz ontdekte dat zijn nieuwe assistent geen woord Engels sprak. Wanhopig op zoek naar een manier om Joly toch in te schakelen als leraar, legde Berlitz hem op om zaken uit te leggen met gebaren en werkwoorden zo goed mogelijk uit te beelden. Vervolgens kroop hij terug in bed.

De geboorte van de Berlitz Method®

Berlitz stond zes weken later weer voor de klas en verwachtte een stel boze studenten. Hij trof heel anders aan, diep verwikkeld in een geanimeerde uitwisseling van vragen en antwoorden in een elegant Frans. De eerbiedwaardige sfeer die er normaal heerste in de traditionele klas was verdwenen. Zijn studenten stonden ook veel verder met de leerstof, dan Berlitz zou zijn geraakt in diezelfde tijdspanne. Berlitz kwam tot een belangrijk besluit: de noodoplossing bleek de basis voor een heel nieuwe manier van lesgeven. De strikte leermethode moest wijken voor een geanimeerd ontdekkingsproces.

Innovatie vanaf dag één

Na enkele jaren onderzoek veroorzaakte Berlitz heel wat sensatie met de lancering van het leerprogramma Total Immersion. Aan de hand van Total Immersion kan men uiterst snel nieuwe taalvaardigheden aanleren aan bijvoorbeeld zakenlui die op zakenreis naar het buitenland moeten.

Het snellere leerritme dat nodig was voor de studenten bracht Berlitz ertoe een nieuwe toepassing te ontwikkelen voor zijn basisleermethode. Zo werd er bijkomend ondersteunend materiaal geïntroduceerd voor bijvoorbeeld woordenschattraining en uitspraakoefeningen. Dit is een ontwikkeling waarvan Berlitz-studenten wereldwijd vandaag nog steeds genieten.

Een veranderende wereld

Vanaf het opstarten van de onderneming in 1878 legde Berlitz de focus vooral op de behoeften van reizigers en privépersonen. De vereisten van de klanten wijzigden echter in de jaren '50 van de vorige eeuw. Berlitz werd als onderneming geconfronteerd met een groeiend aantal zakenlui, professionals en technici die zich voorbereidden op opdrachten in het buitenland en die taalvaardigheden vereisten voor hun nieuwe taken. Grote ondernemingen boekten cursussen voor veel van hun werknemers en hun gezinnen, waarbij snel leren een topprioriteit was. Berlitz ontwikkelde nieuwe programma's die werden gegeven samen met de traditionele taalopleiding. De onderneming is blijven innoveren, haar methodes blijven updaten en het cursusaanbod blijven aanpassen tot de uiteenlopende waaier aan mogelijkheden die vandaag beschikbaar is, zoals een flexibele planning van de cursus, cursussen op het bedrijf zelf, leren via telefoon of internet - kortom, een programma dat tegemoet komt aan elke taalcursusbehoefte.

 

Verzend artikel als e-mail:

E-mailadres van ontvanger:
E-mailadres van verzender

Uw bericht aan de ontvanger (optioneel):